Om du fortfarande inte förstår vad Bitcoin är efter detta…..

Vi sitter på en parkbänk. Det är en fin dag.
Jag har ett äpple med mig. Jag ger det till dig.
Du har nu ett äpple och jag har noll.
Det var enkelt va?

Låt oss kolla noga på vad som hände:

Mitt äpple var fysiskt taget ur min hand.
Du vet att de hände. Jag var där. Du var där. Du rörde vid det.

Vi behövde inte en tredje person där för att hjälpa oss göra bytet. Vi behövde inte be farbror Tommy att rycka in och sitta med oss på bänken och bekräfta att äpplet gick från mig till dig.

Äpplet är ditt! Jag kan inte ge dig ett annat äpple för jag har inga äpplen kvar. Jag kan inte kontrollera äpplet. Äpplet lämnade min egendom helt. Du har full kontroll över äpplet nu. Du kan ge det till en kompis om du vill , och den kompisen kan ge det till hens kompis. Och så vidare.

Det är så ett “person till person byte” ser ut. Det är förmodligen samma sak om jag skulle ge dig en banan, en bok, ett dosa snus, eller en 100-kronors sedel….

Men nu hoppar jag fram för mycket.

Tillbaka till äpplen!

Låt oss säga att jag har ett digitalt äpple. Här, jag ger dig mitt digitala äpple.

Åh! Nu blir de intressant.

Hur vet du nu att det digitala äpplet som var mitt innan, nu är ditt, och bara ditt? Tänk på det en sekund.

Det är ju mer komplicerat, eller hur? Hur vet du att jag inte skickade det äpplet till farbror Tommy som en e-mail bilaga innan? Eller till din kompis Kalle? Eller min kompis Lisa också? Kanske har jag gjort kopior av de digitala äpplet och sparat på min dator. Kanske la jag upp de på Pirate Bay och lät 1 000 000 människor ladda ned det.

Som du kan förstå uppkommer ett problem med det här digitala bytet. Att skicka digitala äpplen fungerar inte som att skicka fysiska äpplen.

Vissa smarta datorvetenskapsmän har faktiskt ett namn för det här problemet: det kallas dubbelspenderingproblemet (the double-spending-problem på engelska). Men oroa dig inte för det. Allt du behöver veta är att det förvirrade dem under en längre tid och de löste det aldrig.

Tills nu.

Men låt oss försöka att hitta på en lösning själva först.

Kanske behöver dessa digitala äpplen bokföras i en huvudbok eller Ledger på engelska. Det är kort sagt en bok där du skriver ner alla transaktioner.

Den här huvudboken, eftersom den är digital, behöver leva sitt eget liv och ha någon som bestämmer över den.

Precis som spelet World of Warcraft. Blizzard, onlinespelet skapare, har en ‘’digital huvudbok’’ av alla de sällsynta eldsvärd som existerar i spelet. Okej, coolt, så någon som Blizzard skulle kunna hålla koll på våra digitala äpplen. Grymt – vi löste det!

 

Problem

Det finns tyvärr några problem med det:

  1. Tänk om någon snubbe på Blizzard skapade flera? Han skulle kunna lägga till några digitala äpplen på sitt eget saldo när han ville.
  2. Det är inte precis som när vi var på bänken den dagen. Då var det bara du och jag. Att gå igenom Blizzard är precis som att använda farbror Tommy (en tredje part) för alla våra parkbänks-transaktioner. Hur kan jag bara ge dig mitt digital äpple på det vanliga sättet?

Finns det något sätt vi kan kopiera vår parkbänk-transaktion digitalt? Känns rätt svårt.

Lösningen:

Tänk om vi gav tillgång till huvudboken till alla? Istället för att huvudboken ska leva på Blizzards dator, kommer den leva på allas datorer. Alla transaktioner som någonsin hänt med digitala äpplen kommer bokföras i den.

Du kan inte fuska. Jag kan inte skicka digitala äpplen som jag inte har, eftersom då skulle det inte synka med alla i systemet. Det kommer bli ett svårt system att slå. Speciellt om det blev riktigt stort.

Plus, det är inte kontrollerad av en person, så jag vet att ingen kommer bestämma sig för att ge sig själv digitala äpplen. Reglerna för systemet var redan definierade från början. Och koden och reglerna är open-source, alltså att alla kan se den, typ som mjukvaran som används till Android operativsystem. Eller typ som Wikipedia. Det är öppet för att smarta människor ska kunna bidra till, säkra, förbättra och kontrollera.

Du kan också vara med i de här nätverket och uppdatera huvudboken samt kontrollera att allt stämmer. För besväret, skulle du kunna få typ 25 digitala äpplen som belöning. Det är faktiskt det enda sättet att skapa fler digitala äpplen i systemet.

Jag förenklade en hel del

…Men systemet som jag har förklarat finns på riktigt. Det kallas Bitcoin protocol. Och dessa digitala äpples är Bitcoins i systemet.

Så förstod du vad som hände? Vad gör den publika huvudboken möjligt?

  1. Det är open source. Det totala antalet äpplen var definierat i huvudboken från början. Jag vet exakt hur många som existerar i systemet, och jag vet att det bara finns ett begränsat antal.
  2. När jag gör en transaktion vet jag säkert att det digitala äpplet lämnat min egendom och nu helt är ditt. Det kommer bli uppdaterat och verifierat av den publika huvudboken.
  3. Eftersom det är en publik huvudbok, behövde jag inte farbror Tommy (tredje part) för att säkra att jag inte fuskat, gjorde extra kopior åt mig själv, eller la ut äpplen på Pirate Bay.

Inom systemet, så är transaktionen för ett digitalt äpple precis som en transaktion av ett fysiskt äpple. Det är nu likvärdigt med att se det fysiska äpplet lämna min hand och hamna i din. Och precis som på parkbänken krävde transaktionen bara två personer. Du och jag – vi behövde inte farbror Tommy där för att göra den giltigt.  

Med andra ord, det beter sig som ett fysiskt objekt.

Men vad som är coolt är att det fortfarande är digitalt. Vi kan nu handla med 1000 äpplen, eller 1 000 000, eller till och med 0,00000001 äpplen. Jag kan skicka det med ett klick, och fortfarande ge det till dig om jag var i Nicaragua och du var någonstans i södra Stockholm.

Jag kan till och med göra andra digitala saker ovanpå dessa digitala äpplen. Det är ju ändå digitalt. Kanske kan jag bifoga lite text på det. Eller kanske något mer viktigt som typ ett kontrakt, en aktie, eller ett ID-kort.

Okej. Hur ska vi nu behandla värdet av dessa digitala äpplen?

Detta är en het debatt mellan många just nu. Till exempel mellan ekonomer, politiker eller programmerare. Lyssna dock inte på alla av dem. Några av dem är smarta, andra har fel information. Några säger att systemet är värt en hel del, andra att det inte är värt någonting alls. Någon sätter faktiskt ett direkt pris: typ 5 000 dollar. Någon säger att det är digitalt guld, andra kallar det valuta. Några säger att det är precis som tulpaner. Andra säger att det kommer förändra världen, och några att det bara är en fluga.

 

Rekommendationer:
– Vad är Bitcoin? – Allt du behöver veta
Bitcoins största utmaning – Skalbarhet och så kan de lösas
Vad är Ethereum? Allt du behöver veta

Dela gärna denna artikel med vänner om du vill, och kommentera vad du tycker. Samt maila nått roligt eller tråkigt till: hello@chainit.se om du känner för det. Chainit är konstant under utveckling, så hör gärna av dig med feedback.


Källor:
https://medium.freecodecamp.org/
– Crosby Michael, Pattanayak Pradhn, Verma Senjeev, Klyanarama Vignesh. Blockchain Technology – Beyond Bitcoin. Berkeley University, 2015
– Andreas Antonopoulos, Mastering Bitcoin – Programming the Open Bitcoin Protocol

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.