I denna text kommer jag inte fokusera på vad blockchain i sin helhet kan göra för oss, det kan du läsa mer om här: Vad är Smart Kontrakt? och Vad är Blockchain?. Inte heller kommer jag inrikta mig på vad blockchain och kryptovalutor kan göra för människor i utvecklingsländer, det har vi gjort i en tidigare artikel. Vad jag kommer fokusera på är hur kryptovalutor kan förändra och förenkla våra liv här i den utvecklade delen av världen. Där det är större chans att vi dör av att vi har ätit för mycket, än av att vi ätit för lite.

Majoriteten av de som är intresserade av kryptovalutor är vi i den utvecklade delen världen. Vilket är lite ironiskt tanke på att majoriteten av oss inte har något direkt behov av kryptovalutor, bortsett från att spekulera i. Vi har fungerande centralbanker och finansiella institut, och bor i länder med begränsad korruption.

Men kryptovalutor kan ändå lösa problem för oss

Ett problem med dagens ekonomiska system är att om du åker på semester till t.ex. Sydafrika utan att meddela din bank, kommer banken eller kreditkortsföretaget frysa ditt kort när du försöker göra en betalning. Eftersom de undrar vad ditt kort gör i ett land där du inte bor. Vilka förlorar på detta? Dels blir du arg för att du inte kan köpa de du hade tänkt. Butiken blir arg för de inte får sina pengar (bör också nämnas att om betalningen gått igenom tar kreditkortsföretagen ett arvode från butiken på 2-6 %). Samt att kreditkortsföretaget inte får sitt arvode av transaktionen. Alltså alla parter förlorar.

Med kryptovalutor så litar både köparen och säljaren automatiskt på varandra. Det är det som är så kraftfullt med tekniken. En blockchainbaserad transaktion är i princip alltid verifierad inom 10 minuter.

Med kreditkort verifieras transaktionerna i princip aldrig inom 10 minuter, ibland kan transaktioner som gjorts flera dagar, veckor, eller i vissa fall månader tidigare, bli avisade. Det är på grund av detta som 5-10 % av alla kreditkortstransaktioner blir avvisade direkt. Allt detta är helt borttaget ur systemet när vi gör transaktioner med kryptovalutor.

Okej, det där låter ju bra. Men kommer verkligen kryptovalutor börja användas globalt? 

Vi går mot en mer och mer globaliserad värld. Vi reser mer, vi gör fler affärer internationellt och köper mer från internationella e-handlare. Detta gör att nationella valutor kommer blir mer och mer opraktiska. Lösningen är då att ha en global valuta som accepteras i hela världen, och en centralt styrd sådan skulle aldrig kunna fungera. Alla världens länder skulle aldrig kunna komma överens om reglerna för en global valuta. Den självklara lösning blir en kryptovaluta, som är helt decentraliserad, skyddad mot korruption och “styrs” på ett demokratiskt sätt.

Vad skulle global användning av kryptovalutor innebära för oss?

 1. När vi reser till Sydafrika nu, skulle vi först och främst slippa växla pengar till rand (Sydafrikas valuta), då spar vi pengar i växlingsavgift och tid för att vi slipper stå i den där Forex-kön.
 2. När vi ska göra en betalning i en butik i Sydafrika kommer betalningen verifieras i princip direkt.
 3. Butiken blir glad för de vet att de får pengarna inom 10 minuter. Från dag ett när kryptovalutor blir ett globalt fenomen ökar butikens omsättning, eftersom inga transaktioner blir avvisade samt att de spar pengar på transaktionskostnaderna. Det blir inte mycket bättre än så.
 4. Kreditskortföretagen kommer på något sätt förenkla köpupplevelsen och ta ett liten arvode för detta. Men inte så stort arvode som idag, dels på grund av att transaktionerna är mycket billigare, samt att inga transaktioner blir nekade, vilket leder till fler transaktioner och färre förluster.

ALLA VINNER PÅ DET! 

Allt detta är väldigt häftigt. Men vad som ändå är mer intressant är vad dessa teknologier kan göra för att bekämpa världens fattigdom. Läs den för att få hela bilden hur kryptovalutor kommer förändra världen.

För mer om hur blockchainteknologi och kryptovalutor kommer förändra vår del av världen se:
– Vad är Smarta Kontrakt?
– Vad är Ethereum?
– Vad är Blockchain?

 

Dela gärna denna artikel med vänner om du vill, och kommentera vad du tycker. Samt maila nått roligt eller tråkigt till: hello@chainit.se om du känner för det. Chainit är konstant under utveckling, så hör gärna av dig med feedback.


Källor:
Buterin Vatalik, Ethereum Whitepaper, 2015

4 COMMENTS

 1. Hej
  Jag är 100% bakom denna utveckling. Framförallt möjliggör det helt nya modeller för att driva affärsutveckling. Men jag tycker fortfarande att det finns mycket oklart vad gäller identifering, lagring av kryptovalutor på ett säkert sätt och hur vi säkerhetsställer att det är rätt persons (entitets) intentioner som styr en handling.
  Jag efterfrågar ett djupare samarbete mellan t ex nanotech och fintech.
  /Mats

  • Hej Mats! Tack för din kommentar.
   Jag håller helt med. Det finns ett stort behov av enkel och säker lagring av kryptovalutor. Det är många som jobbar på det, inklusive oss. Och samarbeten med fintech och startupvärden behövs verkligen. Inom några år tror jag det kommer det vara mycket enklare tack vare de tjänster som är på g.
   Vi kommer även skriva en text som förklarar de tjänster vi använder för lagring inom kort.
   Ha det fint!
   // Erik

 2. “Den självklara lösning blir en kryptovaluta, som är helt decentraliserad, skyddad mot korruption och “styrs” på ett demokratiskt sätt.”
  Demokrati =!= meritokrati = beräkningskraft, vilket är det som blockchain egentligen är. Hur ska en fiat-valuta som står under meritokratisk kontroll (ex BTC) ingjuta mer tillit än en under demokratisk kontroll (ex SEK)? Eller under godtycklig kontroll (ex USD)? (vi antar naivt att den centralbanksutgivna fiat-valutan kontrolleras av en demokratiskt tillsatt styrande ordning)

  Du får gärna motivera varför “kryptovalutor” är skyddade mot “korruption” och är “demokratiska”?

 3. Hej! Tack för din kommentar.
  Ingen kan kontrollera kryptovalutor, eller alla kan kontrollera kryptovalutor. Det finns olika algoritmer för att hitta konsenus i olika blockchains.
  Det finns inga ekonomiska incitament för de med mycket datorkraft att hacka nätverket.
  För att använda banker måste du bli godkänd från banken. Du behöver inget tillstånd från någon för att använda t.ex. Bitcoin. Banken skulle kunna ta bort alla dina digitala pengar. Ingen kan ta dina Bitcoin, du äger de själv. Såklart kan du bli hackad, men du har själv ansvar för det.
  Gällande meritokrati så styrs världen i princip bara av det idag enligt mig, men ett system som är “premissionless” skulle kunna hjälpa till att skapa ett samhälle med mindre meritokrati.
  Intressant diskussion detta! Skicka gärna ett mail till erik@stockholmblockchain.com om du vill prata vidare.
  Ha det fint!
  // Erik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.