Bitcoin är INTE samma sak som blockchain! Det är inte Bitcoin som är den stora revolutionen utan det är blockchainteknologin. Här kommer en text vars syfte är att täcka de största missförstånden jag (Erik Vesterlund) ser folk har om Bitcoin, kryptovalutor och blockchain.

Vad är Bitcoin egentligen?

Blockchain förknippas oftast med Bitcoin, men blockchainteknologin har många fler applikationsområden. Något som är viktigt att förstå, men som många missförstår, är att Blockchain är för Bitcoin, vad Internet är för email. Ett stort elektroniskt system, som du ovanpå kan bygga applikationer. Digital valuta är bara en av applikationerna.

Jag håller med om att Bitcoin är revolutionerande. Men du kan se det såhär:
Google, Facebook och Paypal är revolutionerande, men jag skulle ändå vilja påstå att internet är mer revolutionerande. Varken Google, Facebook eller Paypal hade existerat om inte internet hade funnits. Bitcoin är “bara” den första applikationen byggd på en blockchain.
Om du vill veta mer om Blockchain klicka här.

Varken Ethereum eller Bitcoin kommer vinna

Många ser de största kryptovalutorna som konkurrerande med varandra, det stämmer i vissa fall, men inte i de flesta. Oftast hör man folk som säga att Bitcoin är sämre än x eller y, och att t.ex. Ethereum är den bästa på grund av Vitalik Buterin (Ethereums medgrundare). Men Bitcoin och Ethereum konkurrerar inte. Enkelt sagt, Bitcoins fokus är att vara en valuta, Ethereum fokus är att vara en plattform där man kan bygga decentraliserade applikationer.

Man kan se det så här:

 • Bitcoins plattform “powers” Bitcoins valuta.
 • Ethereums valuta “powers” Ethereums plattform.Och en publik blockchain måste ha en valuta för att ge incitament åt miners att hålla nätverket säkert.

Sen kommer även något som heter atomic swaps introduceras (Litecoin testar det redan). Atomic swaps möjliggör att man kan växla mellan olika kryptovalutor utan att vi som användare ens märker det. Användningen av detta kan göra att de egentligen inte spelar någon roll vilket kryptovaluta vi använder, utan vi använder den man tycker mest om. Då kommer konkurrensen mellan valutor vara helt irrelevant. Här kan du läsa mer om atomic swaps.

Bitcoins existerar inte

När man tänker på en Bitcoin ser man ofta ett fysiskt mynt framför sig, och då tänker många att man har en fil som representerar coins, som i sin tur är lagrade på ens wallet. Men så är inte fallet. Utan det enda din wallet egentligen gör är att den sparar din privata nyckel, och skannar blockkedjan efter vilka coins som är kopplade till dig. Alltså det finns inga filer som representerar Bitcoin, och därför inget reellt som representerar en Bitcoin. 

Bitcoin Cash är en dålig idé – Större block är inte lösningen

Som de flesta känner till har Bitcoin haft och har problem att skala upp. Det beror på att storleken på varje block är låst på 1MB, därför får de bara plats med en begränsad mängd transaktionsdata, vilket medför de stora transaktionskostnaderna vi ser idag. Bitcoins Cash (och många andra kryptovalutor, Monero, Ethereum etc) lösning är att blockstorleken är flexibel, och ändras beroende på hur många transaktioner som görs. Det löser problemet, men det är, enligt mig, en dum och kortsiktig lösning. Här kommer beviset:

Bitcoin (innan SegWit):

 • 1 MB blocks:
  • 7 transaktioner per sekund
  • 220 miljoner transaktioner per år.
  • Inte tillräckligt för ens en stad, och absolut inte för världen.
  • För att förtydliga att det inte fungerar: Tänk om Stockholm bara skulle göra transaktioner på Bitcoins nätverk. Stockholms stad har 900 000 invånare. Det medför 244,5 transaktioner/person/år. Vilket är 0,7 transaktioner/person/dag. Vi vilket är typ 5 transaktioner i veckan per person. Vi gör fler transaktioner än så!

Låt oss se om större block lösningen?

 • 1 miljard transaktioner per dag. (Tänk de i relation till att bara Mastercard gör ca 3,8 miljarder transaktioner/dag (Källa). Sen har vi Visa, Amazon osv)
  • 1,6 GB blocks (1655 MB)
  • 87 Terabytes (87 029 089 MB) per år läggs till på blockkedjan.
  • Kanske tillräckligt för alla EU-länder? Men inte för världen.
  • CENTRALISERING, i princip inga noder (se i ordbok) kommer ha tillräckligt med lagringsutrymme för att ladda ned hela blockkedjan, pga att den blir 87 TB större varje år. Detta skulle leda till att bara några företag och privatpersoner med dyra servrar skulle ha möjligheten att kontrollera blockkedjan.
 • Hela världen, 7 miljarder människor, gör 2 bitcointransaktioner per dag.
  • 24 GB blocks
  • 3,5 TB/dag läggs till på blockkedjan = 1270 TB per år.
 • STÖRRE BLOCKS = CENTRALISERING
  • Väldigt få fulla noder
  • Väldigt få miners
  • Extremt svårt att verifiera blockkedjan. Med en vanlig persondator skulle det vara omöjligt

Hoppas denna text hjälpte dig att förstå djupare vad Bitcoin och blockchain egentligen är.

Allt gott, 
Erik Vesterlund

Rekommendationer:

– Bitcoin förklarat för en 5 åring
– Vad är Ethereum?
– Vad är Smarta Kontrakt?

 

Dela gärna denna artikel med vänner om du vill, och kommentera vad du tycker. Samt maila något roligt eller tråkigt till: hello@chainit.se om du känner för det. Chainit är konstant under utveckling, så hör gärna av dig med feedback.

 

 

2 COMMENTS

 1. Hej,Erik?
  Bra beskrivet, jag förstår dig o dina kompisar Ivan och hmm, jag minns inte hans namn, Men jag har sett problemen nu när jag har försökt o handla några coins för att lära mig lite om Handeln, med valutan. Jag är en typ som tycker det är för tråkigt att handla med vanliga aktier, några procent upp o ner. Nä ska det vara så ska det väl vara på riktigt eller! Men som Ivan säger om Vilda Vilda Västern, Det är ju nästan omöjligt att göra det på ett säkert sätt. Och vad ger det då? Vi som vill handla med detta, skulle behöva era råd? hur man ska kunna utföra köp o sälj. Det fungerar ju inte att man inte kan sälja när man vill, o lika dant med köp!
  Jag tackar för ett jävligt bra engagemang från er Grabbar, Mv. Peter

  • Hej Peter! Tack så mycket för din kommentar och för dina fina ord:)
   Vi har en text på gång som ska förklara dina frågor. Den kommer inom kort!
   Ha det fint!
   Allt gott,
   Erik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.