Syftet med denna text är att presentera händelserna som har gjort att hela kryptomarknaden har rasat över 25 procent. För att illustrera detta kommer jag fokusera på Bitcoin som till stor del styr hela marknaden. Priset på Bitcoin föll från all time high på 39 400 kr ner till 24 500, för att sedan börja återhämta sig ligger nu på 28 900 kr när detta skrivs.

Detta har hänt:

Skalbarhet

 • Detta är egentligen ingen nyhet, men är ändå viktigt att nämna. Som du antagligen vet så pågår det en het debatt i Bitcoin-communityt, och har gjort det de senaste 2-3 åren. Detta har gjort att många börjat ifrågasätta Bitcoin som den ledande kryptovalutan, samt börjat tvivla på dess framtid.
  Skalbarhetsdebatten handlar kort sagt om detta: När transaktioner sker i Bitcoin-nätverket läggs de till i block till blockkedjan. Varje block består av ett begränsat antal transaktioner. Ett blocks storlek är i dagsläget 1 MB, en genomsnittlig transaktion är ca 240 bytes, detta ger ett snitt på 4 200 transaktioner per block. Varje block skapas i genomsnitt var 10:de minut. Vilket ger 25 200 transaktioner/timmen, eller 7 per sekund. Om du jämför detta med t.ex. Visa eller Mastercard som behandlar ca 2 000 transaktioner/sekund, förstår du att 7 t/s inte är tillräckligt. Detta problemet medför massa komplikationer, som t.ex. höga transaktionskostnader.
  Debatten handlar inte om Bitcoin-nätverket ska klara av fler transaktioner eller inte, alla parter vill att nätverket ska klara fler. Debatten handlar om hur detta ska hända. Och eftersom Bitcoin-nätverket är decentraliserat och demokratiskt av natur, kan vägen framåt inte bestämmas av en central auktoritet. Detta försenar processen att lösa problemet.
  Edit: SegWit2x är nu aktiverat, så Bitcoin kan i dagsläget klara av 2-3 gånger fler transaktioner per sekund. Men i November sker det det en “hard fork” (se ordlistan) för att dubba blockstorleken till 2MB. Detta kan i värsta fall kan leda till en split, alltså att bitcoin blir två, eller flera, coins. På grund av detta blir det mer osäkerhet på kryptomarknaden.
  (För en mer djupgående förklaring se: Bitcoins största utmaning – Skalbarhet och så kan det lösas)

Kina

 • Allt började med att det tidigt förra veckan rapporterades att regering i Kina planerar att förbjuda ICOs (se ordlistan).
 • Sedan i slutet på veckan rapporterade Reuters att regeringen planerar att förbjuda börser där det handlas med Bitcoin och andra kryptovalutor. Dock gick källorna på denna information att ifrågasätta.
 • Idag (15/9) kom tydligt information om att alla Kinas Bitcoin- och kryptovalutabörser har fått instruktioner att de måste stänga ner.
  Enligt både läckta dokument och uttalanden från lokala tjänstemän har kinesiska regulatorer utfärdat verbala direktiv som beskriver hur de förväntar sig att börserna ska stänga ned sina företag. De förväntas redan vid midnatt idag meddela sina kunder att de ska stänga ned, och officiella datumet att stänga ned helt är 30 september. Anledningen till att de ska stängas ned, enligt källorna, är på grund av att de drivs nationellt trots att de inte har någon formell licens.
  Redan har två börser, BTCC och ViaBTC, meddelat att de ska stänga ned.
  Alla kinesiska börser har dock inte formellt meddelat att de ska stänga ned. Börserna Houbi och OkCoin sägs ha möten med regulatorer idag, men förväntas att meddela planerna på att stänga ned inom några timmar.

Amerikansk bank-VD snackar

 • Mitt i allt detta kallar Jamie Dimon, VD för en av världens största banker JP Morgan, Bitcoin för en “bluff”. Samt att han skulle ge anställda sparken om de “var dumma nog” att handla med Bitcoin. Han sa även att “Bitcoin är värre än tulpanlökar. Det här kommer inte sluta väl. Någon kommer bli dödad”. Dessa uttalanden fick oproportionerligt stor plats i media, vilket såklart skapade tvivel bland många ägare av Bitcoin.  

Allt detta skapar såklart en enorm osäkerhet kring Bitcoin och andra kryptovalutors framtid. Vad innebär det för kryptomarknaden med Kinas förbud mot börser? Hänger kanske andra stater med på detta? När löser sig Bitcoins skalbarhetsproblem? Det är denna osäkerhet som har gjort att priset på Bitcoin och andra kryptovalutor fallit så kraftigt. Fortfarande har dock Bitcoin gått upp hela 227% sedan starten på 2017.

 

Om det var något begrepp eller ord som du inte förstod kolla in vår ordlista.

Dela gärna denna artikel med vänner om du vill, och kommentera vad du tycker. Samt maila nått roligt eller tråkigt till: hello@chainit.se om du känner för det. Chainit är konstant under utveckling, så hör gärna av dig med feedback.


Källor:
Antonopoulus, Andreas. Mastering Bitcoin. 2nd Edition. O’Reilly Media. 2017
http://www.telegraph.co.uk/business/2017/09/12/city-watchdog-warns-bitcoin-investors-prepare-lose-cash/
https://www.coindesk.com/document-lists-closure-steps-for-chinas-bitcoin-exchanges/
https://www.inc.com/brian-d-evans/heres-what-you-need-to-know-about-chinas-cryptocur.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.