Vad är bitcoin? Det här låter som en enkel fråga, men oftast brukar man få väldigt komplicerade svar. I kommande text kommer jag gå igenom Bitcoin alla grunder och kommer också hålla det relativt enkelt.

Så vad är Bitcoin?

Det rätta svaret är ‘’den första framgångsrika decentraliserade digitala valutan’’, och de låter ju ganska komplicerat. Men innan vi börjar försöka förstå, så bör vi börja med att ta reda på en mer fundamental fråga; vad är pengar?

Pengar är i grund och botten ett verktyg vi använder för att utbyta värde. Genom historien har vi använt alla möjliga saker som pengar. Allt från snäckor, till ädelmetaller, till salt… Det mest populära som vi använt som pengar, historiskt sett, har varit guld. Det finns en bra anledning till att guld har fungerat så bra. Det är sällsynt – så det är inte värdelöst, och det är materiellt, så ifall du håller det i din hand så är det förmodligen ditt guld. Ganska enkelt. Och det fungerade i tusentals år. Det spelade ingen roll vilka samhällsinstitutioner som existerade, vem som var kung, president eller statsminister. Guld bara fungerade.

Papperspengar

Sen kom det en ny uppfinning: papperspengar. När du tänker på det, för någon som har använt guld hela sitt liv, så är papperspengar inte speciellt tilltalande. Lita på papper istället för metall? Faktiskt så var det så att papperspengar började som en representation av guld. T.ex. stod det på alla sedlar i Sverige: ‘’Sveriges riksbank inlöser vid anfordran denna sedel å x kronor med guldmynt enligt lagen om rikets mynt’’. Alltså papperspengar var ett “guldcertifikat“, alltså en bit papper som säger att du äger lite guld i ett bankvalv någonstans. Med andra ord, folk litade aldrig på papperspengar, utan de litade på att staten skulle hålla guld åt dem.

Tiden gick och Sverige övergav den så kallade ‘’guldmyntfoten’’ år 1931, och gick då över till det så kallade ‘’Bretton Woodssystemet’’, som egentligen är en slags guldmyntfot. Kort sagt så var Sveriges valuta bunden till Amerikanska dollarn, och dollarn var bunden till guld. Men början på 70-talet så övergav vi detta också, då blev både dollarn och svenska kronan blev så kallade fiatvalutor. Fiatvalutor är kort och gott en valuta som är backat av ingenting, vilket med andra ord betyder: “nu skiter vi i guld och bara kommer överens om att det här pappret är värt någonting, ok?” Och detta fungerar förmodligen, eftersom vi alla använder fiatpengar idag och vi har ingen “hård valuta”. Papperspengar har både för och nackdelar. Den största nackdelen är att det är enkelt att förfalska, något som verkligen är omöjligt med guld. Men det måste ju finnas fördelar som gör det värt besväret? Fiatvalutor är egentligen en form av digitalisering – vilket innebär att vi handlar med siffror, inte metaller. Det här gör pengar mycket enklare att räkna, förvalta och flytta. I själva verket är majoriteten av pengarna idag bara siffror i en dator.

Digitala pengar

Så om pengar är digitala, hur funkar de egentligen? Om jag har en fil som representerar 1 kr, vad är det som hindrar mig från att kopiera filen 1 miljon gånger och helt plötsligt ha 1 miljon kr? Det här kallas “dubbel-spenderings-problemet (double-spending-problem)”. Lösningen som banker använder idag är en centraliserad lösning, de har ett register på deras datorer som håller koll på vem som äger vad. Alla har ett konto och det här registret håller översikt över varje konto. Vi litar på banken och banken litar på sin dator. Låter ju bra. Men ett gäng teknikkunnigt folk var inte nöjda.

Bitcoin

2008 publicerade en anonym person, som kallade sig Satoshi Nakamoto, en pdf på internet som beskrev hur man löser detta problemet utan den centraliserade lösningen, alltså utan en bank. Han kallade det “Bitcoin” och beskrev hur man kan göra ett register av betalningar som inte behöver en bank, alltså en decentraliserad lösning. Men hur kan någonting fungera som är decentraliserat? Du vet faktiskt redan svaret på den frågan, du använder en decentraliserad lösning just nu: internet.

Tänkt på de en sekund: Ingen äger internet. Det är de mest omfattande och kraftfulla nätverket som människan någonsin har skapat, men det finns inget ‘’Internet AB’’, så det är decentraliserat. Många människor och privata företag byggde infrastrukturen till internet. Konkurrerande företag, länder och olika ideologier deltog, och det fungerade. Mycket tack vare ekonomiska intressen. Så om internet decentraliserar informationsteknologi, hur decentraliserar Bitcoin pengar?

Bitcoin är ett publikt distribuerat registersystem

Här blir många förklaringar för tekniska, men vi ska hålla det relativt enkelt. I bitcoin, är alla coins (eller snarare transaktioner) registrerade i ett register. Så här långt inget nytt alltså. Det stora grejen med bitcoin är att registret är helt publikt, alltså delat med alla. Tusentals människor runt om i världen har en kopia av det här register, och vem som helst kan ladda ned det och verifiera det. I Bitcoin, istället för konton, så flyttas pengar mellan adresser, ungefär som email.

Här blir folk ofta bekymrade när de hör att registret är publikt. Är inte det ett problem med personlig integritet och säkerhet?  

Gällande personliga integriteten så är Bitcoin faktiskt inte helt anonymt, det är pseudonymt. Kort sagt så har varje användare i bitcoin en publik nyckel och en privat nyckel, ungefär exakt som din emailadress respektive ditt lösenord. Så i bitcoin så är “identitet” din publika nyckel, som dock inte behöver vara kopplad till dig personligen.

Okej, det låter ju bra, men gällande säkerheten då? Om du tänker att det här publika registret är enkelt att hacka, försök föreställa dig att hacka det svenska språket. Du kan förmodligen bryta dig in hos Svenska Akademin och ändra några definitioner, men det skulle ju inte direkt ställa till något problem. Det finns massa kopior av ordböcker, du skulle inte lura någon genom att bara ändra några kopior. I bitcoin, så är ordboken som hjälper alla att vara överens huvudboken (ledger på engelska), och den här huvudboken kallas ‘’Blockkedjan’’, eller ’’Blockchain’’ på engelska.

Vad innebär Bitcoin för världen?

Så varför spelar det här någon roll? Först och främst så är Bitcoin inte geografiskt bunden. Om ekonomier faller, stater ändras, så kommer inte Bitcoin bli påverkad som en fiatvaluta skulle. Och tanke på att världen blir mer och mer globaliserad känns detta som ett bra alternativ. Men de största vinnarna här är de miljarder människor som bor i t.ex. Nigeria, Ghana, Sydafrika eller sydöstra Asien, och andra ställen som har internetuppkoppling men dåliga banker och finansiella institutioner.

Bitcoin är inte bara ett ekonomiskt alternativ, utan också ett teknologiskt. Eftersom kronor idag inte är mer än siffror i en dator, som representerar siffror på papper, som brukade representera ädelmetaller, enligt lagar skrivna för hundratals år sedan. Bitcoin är startat på 2000-talet, och därför är det möjligt att göra mycket mer saker som får folk att kalla det “smart money”. För samma anledning som telefoner idag kallas smartphones, eftersom de har extremt mycket fler funktioner än en telefon från ett decennium sedan. Vi kommer inte gå in i detaljer här, men bitcoin har några avancerade funktioner som du inte får med de gamla pengarna (funktioner som färgade coins, smarta kontrakt etc, men mer om de i andra texter)

Rekommendationer:

Om det var något ord eller begrepp som du inte förstod eller är mer nyfiken på kolla in vår ordlista.

Dela gärna denna artikel med vänner om du vill, och kommentera vad du tycker. Samt maila nått roligt eller tråkigt till: hello@chainit.se om du känner för det. Chainit är konstant under utveckling, så hör gärna av dig med feedback.


Källor till vad är bitcoin:
– Nakamoto Satoshi. Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, Bitcoin.org, 2008
– https://99bitcoins.com/
– Crosby Michael, Pattanayak Pradhn, Verma Senjeev, Klyanarama Vignesh. Blockchain Technology – Beyond Bitcoin. Berkeley University, 2015oin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.