Bild på ett ethereumcoin

Ethereum vill vara “världens dator” som decentraliserar – och vissa påstår, demokratiserar världen på internet. Här kommer en relativt enkel förklaring på vad Ethereum är, och lite om hur de har tänkt genomföra denna vision.  

Innan du kan förstå Ethereum, hjälper det att förstå internet först.

Idag lagras vår personliga data, lösenord och finansiell information på andras datorer. Informationen lagras i molnet eller på servrar som kontrolleras av företag som Google, Amazon eller Facebook. Till exempel den här Chainit-artikeln är lagrad på en server som kontrolleras av ett företag som tar betalt för att lagra den här informationen.
Det här systemet har ett antal fördelar. Dessa företag har specialister anställda för att lagra data på ett optimalt vis, och hålla informationen säker. Även för att minska kostnader som skulle komma om vi driftade Chainit själva. Men med denna bekvämlighet, tillkommer också sårbarhet. En hacker eller en stat kan få ovälkommen tillgång till dina filer utan din vetskap, genom att påverka eller attackera en tredjepartstjänst. Med andra ord kan de stjäla, läcka eller ändra viktig information.
Många kallar detta för “internets första stora synd” och argumenterar för att internet alltid var menat att vara decentraliserat. Från denna rörelse växte nya verktyg fram, blockchainteknologi inkluderat, för att uppnå detta mål.
Ethereum är en av de senaste att ansluta sig till denna rörelse.

Man kan se det som att Bitcoin siktar på att vända upp och ned på bankindustrin, och Ethereum siktar på byta ut tredje parter på internet mot användning av blockchain-teknologi.

Vad är då Ethereum?

Tänkt dig tusentals datorer över hela världen sammankopplade med internet. Några är stationära datorer, andra laptops och några är stora servrar i serverhallar. Men alla av dessa kör samma datorprogram, vilket kopplar alla dessa datorer till ett nätverk där alla är likvärdiga.

Det här programmet sätter upp regler för hur datorerna ska arbeta tillsammans, hur de ska prata med varandra och hur de ska lagra data. Mer specifikt, får programmet alla dessa datorer att fungera som en enda, världstäckande dator. Varje enskild av dessa tusentals datorer gör samma sak, i samma ordning. Alla registrerar samma information och kör samma program. Med andra ord, det fungerar exakt som en dator.  Och den här datorn är Ethereum.

nätverket av en blockkedja beskrivet

Ethereums “världsdator” är långsam. Det måste den vara. Alla av dessa tusentals komponentdatorer, som kallas “noder”, gör samma saker samtidigt. Detta gör det också väldigt dyrt relativt med en vanlig dator. Varje funktion måste genomföras parallellt över hela världen, för att göra detta behövs hårdvara och elektricitet.

Men mening med Ethereum är inte att vara snabb och billig. Meningen är att vara pålitlig. På Ethereum så är det garanterat att ett program körs exakt lika över hela världen, på alla noder. Data som lagras på Ethereum är tillgängligt globalt, och är permanent. Alltså datan går inte att ändra eller ta bort. Ethereum är en plattform att köra program på, och lagra data som är enkel, men där pålitlighet är viktigt.

Tänkt dig att du behöver registrera något viktigt, typ ägarskap av ett hus. Det är en enkel typ av information, men den måste vara permanent och säker. Först och främst måste du vara säker på att ingen kan redigera eller ta bort denna information. Du måste också vara säker på att informationen alltid kommer vara där, till och med år eller decennier senare, och detta kan du kalla för ditt “bevis av ägarskap” (proof of ownership). Möjligheten måste även finnas för andra människor att se det, och verifiera för sig själva att det är äkta, och att inget har redigerats. Ethereum låter dig göra allt detta.

Eller, tänk att du måste köra en enkel datorkod. Koden är en överenskommelse mellan två parter. Det är ett vad mellan Alice och Bob. Alice får pengar om priset på guld går ned, och Bob får pengar om priset går upp. Båda parterna måste ha förtroende för att programmet ska fungera som planerat, och att det inte kan redigeras eller tas bort utan båda deras tillåtelse. Alice vinner, och hon får pengarna automatiskt genom att ett så kallat “smart kontrakt” exekveras. Ethereum ser till att de kan göra detta. (För mer om smarta kontrakt kolla in: http://www.chainit.se/vad-ar-smarta-kontrakt/ )

Det visar sig att det finns många situationer där vi inte behöver snabba och kraftfulla datorer, utan bara en pålitlig. Det byggs redan applikationer på Ethereum som utnyttjar detta. Uppfinningar som lås och bilar som kan reagera på betalningar av kryptovalutor, och göra betalningar själva. Röstnings- och ledningssystem som verkställs automatiskt. Förutse-marknader (prediction markets) där folk kan rösta på framtida händelser. Plattformar för musiker att sälja sin musik, utan att skivbolag och streamingtjänster ska ta någon andel.

Vår värld är full av system som är beroende av tillit. Alla aktiviteter som involverar pengar, värde, egendom eller kontroll måste ha ett system för att skapa tillit, eftersom att människor måste blir övertygade att de kan lita på det. Ingen genomför en pengaöverföring eller lägger sin röst i valet utan att de har förtroende för att systemet fungerar som det ska. Idag litar vi på mellanhänder av denna anledning. Banker, finansiella institut, rättssystem och stater osv.

Nu har vi ett nytt sätt att skapa tillit på, en ny teknologi som skiljer sig från allt vi har sett innan. Den litar inte på en person, ett företag eller en stat. Den existerar inte på ett ställe som kan förstöras. Vem som helst kan använda den för att skapa tillit, och skapa applikationer som har tillit inbyggt i dem.

De traditionella mellanhänderna kommer med största sannolikhet inte försvinna. Men de kommer möta en radikal ny form av konkurrens.

Se även: http://www.chainit.se/vad-ar-smarta-kontrakt/

Om det var något ord eller begrepp som du inte förstod,eller är mer nyfiken på kolla in vår ordlista.

Dela gärna denna artikel med vänner om du vill, och kommentera vad du tycker. Samt maila nått roligt eller tråkigt till: hello@chainit.se om du känner för det. Chainit är konstant under utveckling, så hör gärna av dig med feedback.


Källor:
– https://medium.com/@creole/
– https://www.coindesk.com/
– Buterin Vatalik, Ethereum White Paper, 2015

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.